Amerika, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasına ilk baştan beri karşı çıkmıştır. Türkiye, Amerika’nın karşı çıkmasına hiç itibar etmeden kararlı bir şekilde bu silahları Rusya’dan alınca başta F-35 savaş uçakları dâhil Amerika’ nın Türkiye’ye yönelik bazı yeni yaptırımlarına maruz kalmıştır.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) dünya silah ticareti tablosuna göre; son 200 yıllık dünya tarihi içinde dünyaya en çok silah satan ülke isimleri içinde Almanya, Fransa, İngiltere ile beraber Amerika ve Rusya yer almıştır. SIPRI’nin en son açıkladığı rapora göre ise dünyanın şu andaki en büyük silah ihracatçıları olarak Amerika ve Rusya ilk iki sırayı almıştır. Amerika’nın küresel silah ticaretindeki payı % 33, Rusya’nın silah satış pazarındaki payı ise %23 olmuştur.
Bugün dünyanın en az 100 ülkesine Amerikan malı silah satılmakta olup, Amerika’nın ürettiği silahların yaklaşık yarısı Ortadoğu’da bulunan İslâm ülkelerince satın alınmaktadır. Rusya ise Orta Asya ülkelerinde hâkimdir. Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’ dan alması ile birlikte Amerika‘nın hem Ortadoğu’ da askeri ve siyasi etkisi hem de Ortadoğu’daki silah satışlarındaki payı tehlike altına girmeye başlamıştır.
Çünkü Türkiye Ortadoğu’ nun kritik bir ülkesi ve Amerika’ nın NATO’ da zamanında en fedekâr müttefiki olarak ortak düşman olan Rusya’dan S-400 bataryaları alan ilk NATO ülkesi olmuştur.
Böylece Türkiye, Ortadoğu’nun kritik bir ülkesi olarak aynı Osmanlı Devleti gibi Ortadoğu’da büyük devletlerin çekişmesi içinde yeniden yer almaya başlamıştır.
Böylece Türkiye, Ortadoğu’nun kritik bir ülkesi olarak kendini önceden beri bu bölgede rekabet etmekte bulunun Amerika ve Rusya arasında bulmuştur.
Tuğtigin ŞEN
GÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceGÜNDEM
Az önceEKONOMİ
12 saat önceSAĞLIK
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önce