Kötü ne kadar kötü olabilir ki? Bunun istiap haddi nedir acaba?
Bir insan başka bir insana, başka hayvana, bitkiye, doğaya ne kadar zarar verebilir ki? Bunu sınırını belirleyen vicdanı ne kadar körleşmiş olabilir ve duracağı yeri ne kadar uzatabilir ki!
Mesela bir insan birisini öldürebilir. Habil-Kabil’den beri devam eden bir akıl tutulması olur gider. İnsanlar insanları vurur, bıçaklar, uçurumdan iter, arabayla çarpar. Savaş olursa top altında parçalar, kurşunla vurur, kılıçla keser. Savaşın doğası gereği vahşet sıradanlık arz eder savaş meydanlarında.
Anlamakta zorlandığım husus şudur. Bir insan 30 yıllık hanımını 30 yerinden nasıl bıçaklar. 3 çocuğunun annesi, annesinin gelini, kayınvalidesinin kızı, torunlarının ninesi olan eşini nasıl olur da bu kadar bıçaklayabilir. Her bıçak darbesinde kendi canı da yanmaz mı? Aynı yastığa baş koyduğu, birlikte güldüğü, birlikte hüzünlendiği, gezerken beraber, televizyonda dizi izlerken beraber olduğu bir canı nasıl olur da 30 yerinden delik deşik edebilir.
Sevdiği kızı öldürdükten sonra parçalara ayırıp torbalara dolduran var bir de. 5 parçaya 7 parçaya ayırıp poşetlerle ormanda faklı yerlere gömenler var. Varile koyup üstüne beton dökenler var. Benzin döküp yakanlar var. Hakikaten anlaması kavraması zor bir iş. Bu insanlar daha 2 gün önce güle oynaya eğlenen kimselerdi. Kahkahaları ortalığı yıkıp sosyal medyada selfi pozları veriyorlardı. Şimdi nasıl? 5 parça ayrı yerlerde gömülü. Üstüne de benzin döküp yaktı sonra da gömdü. Bedeninin bir kısmını polisler tüm aramalara rağmen bulamadı!
Bu cinnet hali ile izah edilebilir bir durum mudur? Aynı kişi aynı cinnet halini kendini öldürmekte pek de gösterememektedir ya! Bunun sebebi nedir? Yani o kadar ayrıntılı cinayeti işleyen kişi nasıl oluyor da kendi bileklerini keserken başarısız, kendini vurmakta beceriksiz olabiliyor. Bir yerlere kaçıp saklanmakta da maharetini gösterebiliyor.
Bu konunun psikolojik boyutunun çok ciddi olarak ele alınması lazım. Bunun için artık kitlesel özellik gösteren ve gerçekten moda olma yolundaki bu şiddetin bilimsel olarak irdelenmesi zaruret. Belki bu konuda birkaç başlık açarak konuya katkı sunulabilir:
Bu sualleri artırmak mümkün elbette. Ama çok açık olan şey şudur ki; kültürel değerleri ayakta tutmak, aile kavramını saygın kılmak, toplumsal iletişimi artırmak gibi birçok kadim değerleri boşa çıkarmakla iyi bir şey yapmıyoruz. Batıda hastalık haline gelen her sıkıntıyı maalesef yaşayarak, tecrübe etmeyi tercih ediyoruz.
Maliyeti çok ağır bir tablo bu…
GENEL
39 dakika öncePOLİTİKA
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceEKONOMİ
1 gün önceSAĞLIK
2 gün önceGÜNDEM
2 gün önceDÜNYA
2 gün önce